پمپهای کف کش از انواع پمپهای آب گریز از مرکز هستند که به طور کامل در زیر آب قرار میگیرند. الکتروموتور موجود در این ابزار برقی باعث به حرکت درآمدن پمپ میشود و با این حرکت، انرژی جنبشی مایعی که قرار است پمپاژ شود، افزایش پیدا کرده و باعث انتقال آن به بیرون میشود
پمپ کف کش یکی از دستگاه هایی هست که همزمان با مدرنیزه شدن کارخانه جات و صنایع، وارد بازار شده است. اساس کار پمپ کف کش (EPS) لجن کشی هست، به اینصورت که پمپ کف کش با خارج کردن آب های آلوده و صاف که املاحی مثل گل و لای، لجن های ته نشین شده، شن های ریز و پسمانده های کوچک, کار کف کشی را انجام می دهد
در پمپ کف کش از آببند مکانیکی استفاده میکنند تا آب به داخل موتور راه پیدا نکند. پوسته موتور و پمپ از آلیاژ آلومینیوم است و جنس درپوش پمپ از چدن. عموما شفت و پیچهای پمپ کف کش را از فولاد ضدزنگ میسازند. در نتیجه این ابزار در برابر خوردگیهای ناشی از آب و رطوبت در امان است
پمپهای کفکش از اجزا مختلفی شامل: پروانه، الکتروموتور، محور، حلزون، درزگیر مکانیکی و کابل ساخته و تولید میشوند. پروانههای پمپ کف کش باید از مواد با کیفیت ساخته شوند، به همین دلیل جنس این پروانهها از استیل، چدن، برنج و حتی نوریل (پلاستیک فشرده) طراحی و ساخته میشود.

انواع پمپ کف کش
بر اساس کاربرد و کارایی متفاوتی که پمپهای کف کش دارند، این ابزار را به دستههای متفاوتی تقسیم میکنند. کف کش تکفاز و کفکش سه فاز از دستههای کلی این مدل از پمپها هستند که پمپهای تکفاز خود به دو دسته فلوتردار و ساده تقسیم میشوند. پمپهای کف کش از نظر جنس بدنه هم قابل دستهبندی هستند که به انواع کفکش پلاستیکی، آلومینیومی و چدن نیز دستهبندی میشوند.
پمپهای کف کفش تک فاز و سه فاز با دهانه خروجی متفاوتی تولید میشوند. کفکش تک فاز دهانه خروجی با اندازههای ۱ و ۴/۱ و ۲ و ۳ اینچ و کفکشهای سه فاز دهانه خروجی معادل ۲ و ۳ و ۴ و ۶ اینچ دارند
کاربرد پمپهای کف کش
پیپهای کف کش در صنایع مختلفی شامل کاغذ و چوب، ساختمانی، چرم سازی، مزارع پرورش ماهی و… کاربرد دارند. برخی از کاربردهای دیگر این ابزار:
پمپاژ آبهای صاف و گل آلود
تخلیه لجنهای مخلوط با آب
تخلیه پسابهای باران
تخلیه مایعهای دارای هوا و گاز
پمپاژ فاضلابهای فعال
انتقال آب یا سیالات در صنایع غذایی
فوارههای حوض
لجنکشی فاضلابهایی با الیاف بلند
آبیاری باغ ها و گلخانه ها
لجنکشی استخرها، چاهها و مخازن
تخلیه چاهها توسط شرکتها
جنس بدنه و پروانه پمپ کف کش
جنس بنده پمپ: آلومینیوم، استنلس استیل، چدن، مواد پلیمری و غیره (به سیال مورد پمپاژ و کاربری پمپ کف کش بستگی دارد.)
جنس پروانه: استیل، چدن، برنج، تکنوپلیمر و نوریل (پلاستیک فشرده)

انواع پمپ کف کش
پمپ کف کش دارای انواع متعددی بوده و بسته به فاکتور مورد نظر جهت دسته بندی، می توان انواع متعددی را نام برد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
کفکش ساده: پمپ کف کش ساده با نام های دیگری چون پمپ کفکش دستی یا کفکش بدون قطع کن (کفکش بدون فلوتر) هم مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع کف کش، مصرف کننده به صورت دستی پمپ را استارت و خاموش می کند و به دلیل نداشتن فلوتر، خطر خشک کار کردن این پمپ ها زیاد است.
کفکش فلوتردار (دارای قطع کن برقی): کف کش های مجهز به فلوتر گزینه مناسبی برای انتخاب هستند. فلوتر یا قطع کن بر اساس میزان سطح آب، جریان را قطع و وصل می کند.
کفکش آب از بغل: دهانه خروجی این مدل کف کش در کنار آن قرار دارد و پمپ فضای بیشتری را می گیرد.
کفکش آب از رو: در این مدل دهانه خروجی در بالای پمپ قرار دارد و این ویژگی دو برتری اشغال فضای کمتر و کمک به خنکاری، ایجاد کرده است.
کفکش بادی (پنوماتیک): از این پمپ ها در محیط هایی با خطر زیاد جهت خارج کردن سیال از منهول، چاه ها و غیره استفاده می شود.
کفکش برقی ضد انفجار (EX) اروپایی: جهت انتقال سیالات شیمیایی و قابل اشتعال و انفجار و انواع مشتقات نفتی با بدنه چدن
کفکش خازن داخل
کفکش خازن بیرون (تکفاز)
انواع کف کش از لحاظ نحوه خنک کاری
نحوه خنک کاری انواع موتور پمپ کفکش به دو گونه می باشد
آب خنک
روغن خنک
انواع کف کش از لحاظ قرار گیری پروانه در هوزینگ یا پوسته و از لحاظ شکل
جهت جابه جایی آب صاف و آبهای آلوده و حاوی املاح (آب و یا آبگیر رودخانه)
پروانه بسته
پروانه نیمه باز
نحوه استفاده صحیح از پمپ کف کش و تعمیر آن
نحوه استفاده صحیح از پمپ کف کش به طور کلی شامل رعایت اصول نصبی و اتصال صحیح آن به یک منبع برق مناسب است. همه پمپ ¬ها در هنگام خرید یک دفترچه راهنما همراه خود دارند، که باید آن را مطالعه کنید. ممکن است پمپ¬های خاص نحوه معمول نگهداری و سیم پیچی این نوع پمپ را نداشته باشند.
حوضچه¬ ها و پمپ¬ های کف کش باید مدام بررسی شوند. توصیه¬ های معمول، بررسی تجهیزات هر ساله را پیشنهاد می-کند. پمپ¬هایی که به دلیل بالا آمدن سطح آب، تخلیه آب یا شرایط آب و هوایی مرتباً کار می¬کنند، باید بیشتر بررسی شوند. اگر نحوه استفاده صحیح از این نوع پمپ را کامل هم رعایت کنید، پمپ کف کش، بهعنوان یک دستگاه مکانیکی، سر انجام خراب می¬شود، که میتواند منجر به طغیان زیرزمین و تعمیرات پرهزینه شود. افزودن سیستم (پمپهای چندگانه / ثانویه) می¬تواند باعث جلوگیری از ایجاد مشکل در هنگام سیم پیچی پمپ کف کش و تعمیر این نوع پمپ اولیه شود.
از آنجا که انواع مختلفی از پمپهای کف کش وجود دارد، به یاد داشته باشید که برای راهنماییهای سازنده در مورد برنامههای استاندارد نگهداری و خدمات، کتابچه راهنما را حتماً بخوانید. با این حال، به طور کلی رعایت نکات زیر در نگهداری پمپ به شما توصیه میشود:
ماهانه: اگر پمپ مخزن شما آب کف آلود و کثیف مانند آب ماشین لباسشویی را خارج می¬کند، ممکن است به تمیز کردن ماهانه صفحه پمپ یا دهانه ورودی نیاز باشد. همچنین توصیه می¬شود که قبل از تمیز کردن، پمپ باید از پریز برق جدا شود؛ اما مطمئن شوید که پس از اتمام کار دوباره به برق وصل شده باشد.
هر فصل (سه ماه): اگر پمپ مخزن شما آب شفاف را پمپاژ می کند، دهانه ورودی را میتوان هر سه تا چهار ماه یکبار تمیز کرد.
سالانه: پمپ مخزن را بردارید و پمپ و گودال را تمیز کنید.
نصب و نگهداری پمپ کف کش
صافی پمپ، بسته به نوع سیال طی دوره های مشخص زمانی می بایست بازرسی فنی گردد.
تحت هیچ عنوان برای جابجایی از کابل برق متصل به پمپ استفاده ننمایید و فقط از حلقه زنجیری بالای موتور استفاده کنید.
بلبرینگ های شیار عمیق این محصولات دارای محفظه گریس بوده و می بایست هر از چند گاهی بازبینی و با گریس تمیز پر گردند.
غالبا در بالای کف کش ها پیچی به منظور افزودن روغن وجود دارد که حدودا 4-3 لیتر روغن در مخزن آن می ریزند.
دوره زمانی تعویض روغن این محصولات 4000 ساعت کاری می باشد، در زمان تعویض می بایست رنگ روغن زرد باشد که نشانه سلامت مکانیکال سیل است و در صورت نفوذ اب به درون پمپ می بایست مکانیکال سیل تعویض گردد.
در صورت عدم اطلاع از نوع روغن مورد نیاز محصول، می توانید از روغن های SAE10W و SAE20W استفاده نمایید.
مهمترین نکته در نصب پمپ کفکش کنترل املاح آب می باشد؛ زیرا کف کش ها قادر به پمپاژ آب تمیز با املاح کم هستند و باید به ماکزیمم قطر ذرات عبوری تعیین شده برای هر مدل در کاتالوگ مربوطه آن ها توجه کرد.
انتخاب پمپ کف کش با ارتفاع مناسب اهمیت زیادی دارد؛ زیرا حداکثر ارتفاع نوشته شده برای آن ها در دبی صفر درنظر گرفته شده است. به همین دلیل باید کفکش با ارتفاع بیشتر از آنچه مورد نیاز است انتخاب شود.
در بعضی مواقع پمپ ها نیاز به هواگیری دارند که این کار باید بوسیله نیروهای مجرب انجام گیرد.
هر پمپ کف کش حداکثر عمق غوطه وری دارد که باید هنگام استفاده و نصب مورد توجه قرار گیرد.
پمپ های کفکش، دست کم باید 30-20 سانتی متر از کف محل نصب فاصله داشته باشد.
یکی از نکات مهم در اجرا و نصب کفکش ها این است که نباید در خروجی آن سایز تغییر کند و تبدیل زده شود. اگر امکان پذیر نباشد بهتر است تا حدود 2 متر با سایز خروجی کف کش لوله کشی و سپس سایز آن تغییر داده شود تا به موتور فشار نیاید و نسوزد.
به ولتاژ برق برای پمپ کردن سیال توسط کفکش ها باید توجه کرد زیرا کم بودن ولتاژ سبب آسیب به پمپ و نیم سوز شدن آن می گردد.
میزان دفعات مجاز روشن و خاموش کردن در ساعت واحد
حدودا 10 مرتبه برای تا 11 کیلووات
حدودا 10 مرتبه برای از 11 تا 30 کیلووات
حدودا 10 مرتبه برای از 30 تا 55 کیلووات
حدودا 10 مرتبه برای از 55 تا 130 کیلووات
نکات مهم در زمان خرید پمپ کف کش
برای خریداری بهترین پمپ کفکش باید به عوامل متعدد و متفاوتی توجه کرد. در ادامه به مهمترین این عوامل میپردازیم:
ارتفاع
مهمترین عامل در انتخاب پمپ کفکش ارتفاع است. ارتفاع میتواند روی خروجی کار شما تاثیرگذار باشد. به این نکته توجه داشته باشید که در شرایط عمومی، پمپهای کفکش کمتر از آنچه بر روی آنها نوشته شده، خروجی دارند. به عنوان مثال، اگر ارتفاع مورد نیاز ۲۵ متر باشد، کفکش انتخابی ما باید بین ۳۵ تا ۴۰ متر ارتفاع را پوشش دهد.
قطر خروجی
قطر لوله خروجی از دیگر عوامل مهم در انتخاب و خرید پمپ کفکش است. زیرا مستقیما به آبدهی پمپ مربوط میشود. حتما به اینکه نکته توجه داشته باشید که حجم آب موجود و زمان مورد نیاز برای تخلیه آب، به قطر لوله و همچنین قطر خروجی کفکش بستگی دارد.
برق
پمپهای کفکش به شکل عمومی از منبع برق متناوب تغذیه میشوند. پرفروشترین پمپهای موجود در بازار ایران کفکشهای ۱۲، ۲۴، ۱۱۰ – ۱۲۰، ۲۲۰-۲۴۰ و ۳۸۰ – ۴۰۰ ولت هستند.
قطع کننده
پمپهای کفکش به گونهای طراحی شدهاند که پس از انتقال حجم مشخصی از آب، به طور خودکار متوقف میشوند. برای تنظیم روی این حالت میتوان از تابلو برقی برنامهریزی شده استفاده کرد. اما راه سادهتر این است که از قطعکنهای برقی که به آنها شناور یا فلوتر هم گفته میشود، استفاده کرد. رعایت همین نکته ساده میتواند از هدر رفت آب جلوگیری کند.
برای عملکرد بهتر پمپ کف کش چه کنیم؟
برای این که پمپ کف کش شما عملکرد بهتری داشته باشد بهتر است که پمپ از کف چاه فاصله داشته باشد و با قرار دادن یک سبد پلاستیکی در زیر آن از ورود ذرات ته نشین شده در کف چاه به داخل کف کش جلوگیری کنید. پمپ کفکش دارای منحنی عملکرد صحیح می باشد که به آن CURVE می گویند.
برای مثال، کفکش حداکثر 24 متر ارتفاع می تواند در ارتفاع 12 تا 20 متر بهترین عملکرد را داشته باشد. چنانچه از پمپ در خارج از این محدوده ارتفاعی مورد استفاده قرار گیرد موتور پمپ دچار آسیب می شود. عمق غوطه وری در کفکش ها متفاوت بوده و کارخانه سازنده، آن را مشخص می نماید.