انبر پرچ وسیله ای است که با استفاده از این وسیله میتوانید دو یا چند قطعه را به یکدیگر متصل کنید. اتصالی که با کمک این ابزار انجام میشود، اتصال ثابت نام دارد.و یا میتوان گفت انبر پرچ ابزاری است که از دو دسته، سری، فنر، گیره و سایر اجزای داخلی تشکیل شده و برای اتصال دو یا چند قطعه ورق آهن، که این اتصال پرچ کردن نامیده می شود و به همین دلیل به این دستگاه، پرچ کن می گویند. انبر پرچ کاربرد بسیار بالایی دارد و هم در خانه و هم در کارگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند دستگاه پرچ نیاز به میخ های مخصوصی دارد که به آن در اصطلاح میخ پرچ میگویند.
اما بصورت تخصصی انبر پرچ چیست؟
ابزاری است که از دو دسته، سری، فنر، گیره و سایر اجزای داخلی تشکیل شده و برای اتصال قطعات فلزی به یکدیگر یا سایر قطعات بهکار میرود. این ابزار بیشتر زمانی استفاده میشود که امکان جوشکاری وجود ندارد یا دسترسی به قطعات فقط از یک سمت امکان پذیر است. پرچ کاری با استفاده از مهره یا میخ پرچ انجام میشود. مهرههای پرچ از نظر شکل ظاهری در انواع لبه دار ساده، شیاردار، سر خزینهی ساده و شیاردار، لبه نازک ساده و لبه دار شش گوش وجود دارند. معمولا جنس این مهرهها از فولاد، استیل ضد زنگ، آلومینیوم، روی و برنج است که هر کدام برای اتصال خاصی به کار میروند. سایز مهره های پرچ با حرف M نشان داده میشود و از سایز M3 تا M12 موجود هستند. میخهای پرچ نیز در شکلهای مختلفی مانند چکشی، فشنگی، ترقهای، لوله و … وجود دارند و انواع کوتاه و بلند آن برای پرچ کاری قطعات گوناگون با ضخامتهای متفاوت به کار میروند. رایجترین سایز میخهای پرچ 3 ، 5 و 7 میلیمتر است. برای پرچ کاری باید دو قطعه را با دریل سوراخ کرده و سپس با استفاده از میخ یا مهره آن ها را به هم وصل کرد. معمولا برای این کار بیشتر از میخهای پرچ استفاده میکنند. چون هم کار با آنها سرعت بالاتری دارد و هم از نظر ظاهری نسبت به پیچ و مهره ظریفتر هستند.
کاربرد انبر پرچ چیست؟
همانطوری که اشاره شد از انبر پرچ برای اتصال دو یا چند قطعه ورق آهن یا پلاستیک و … استفاده میشود. این ابزار بیشتر زمانی استفاده می شود که انجام عملیات جوشکاری برای اتصال دو قطعه یا پیچ کردن آن ها امکان پذیر نباشد یا دسترسی به قطعات فقط از یک سمت امکان پذیر باشد.
ساده ترین مثال برای درک بهتر این موضوع پرچ کاری پلاک خودرو است که به بدنه متصل می شود و تا زمان تعویض نمی توان آن را جدا کرد. از جمله کاربردهای دیگر آن در صنعت خودروسازی می توان به اتصال باربند، گلگیر، رادیاتور و سایر اجزا به شاسی و چارچوب خودرو اشاره کرد. همچنین با استفاده از انواع صنعتی این ابزار اجزای داخل کابین هواپیما را پرچ کاری می کنند. علاوه بر این موارد در ساخت لوازم خانگی مثل یخچال، تولید وسایل اداری، اتصال قطعات دوچرخه، تهیه تجهیزات سالن های بازی و کارهایی از این قبیل بسیار کاربرد دارند. جداسازی قطعات پرچ شده تنها با از بین رفتن میخ پرچ امکان پذیر است. این ابزار کاربردهای فراوانی دارد و از انواع مختلف آن در کارهای گوناگون استفاده می شود. علاوه بر کاربردهای صنعتی در منازل نیز برای انجام کارهای سبک به کار می رود. معمولا انواع دستی آن در جعبه ابزار خانه ها پیدا می شود و کار با آن راحت است
مزایای استفاده از انبر پرچ
- در مقایسه با سایر وسایلی که برای اتصال دو قطعه در کنار یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند، ارزان تر است.
- کار با این وسیله خیلی ساده است، یعنی شما بدون داشتن تخصص و مهارت خاصی می توانید با این وسیله به راحتی کار کنید.
- میخ پرچ ارزان است و در بازار به راحتی پیدا می شود، بنابراین می توانید از نظر اقتصادی هم مقداری صرفه جویی در هزینه داشته باشید.
- به دلیل داشتن ساختار ساده خیلی کم پیش می آید که خراب شوند. در صورتی که دچار خرابی شوند تعمیر آن خیلی ساده است.
- به دلیل تنوع زیاد مدل ها می توان آن را برای پرچ هر قسمتی استفاده کرد. حتی جاهایی که تنگ و باریک است و امکان استفاده از پرچ معمولی وجود ندارد.
- اندازه آن ها خیلی بزرگ نیست به همین علت آن را می توان داخل جعبه ابزار قرار داد و در کنار سایر ابزار حمل کرد.
انواع دستگاه پرچ
پرچ کن ها در انواع بادی، برقی و دستی وجود دارند که انواع بادی و برقی در کارهای صنعتی و انواع دستی برای کارهای سبک و مصارف خانگی به کار می روند.
نوع بادی در دو نوع ساده و اتوماتیک دسته بندی می شود که هر دو با استفاده از کمپرسور هوا کار پرچ را انجام می دهند که در حجم های کاری بالا در صنایع مختلف برای عملکرد دقیق تر از این نوع استفاده می کنند. به دلیل این که برای نگهداری کمپرسور آن فضای زیادی نیاز است در مصارف خانگی قابل استفاده نیست.
نوع برقی نیز مانند دستگاه بادی کار می کند با این تفاوت که نیرو محرکه ی آن جریان برق است. البته در مواردی که دسترسی به برق امکان پذیر نیست از انواع شارژی آن استفاده می کنند.
انبر پرچ دستی ظاهری شبیه به انبر دارد و از دو دسته و یک سری تشکیل شده است.
انبر پرچ ساده
معمولی ترین و در عین حال پرکاربردترین نوع این ابزار است که از دو دسته ی انبری از جنس فلز یا پلاستیک تشکیل شده و برای تعمیرات و کارهای سبک به کار می رود. پرچ کاری با این ابزار بسیار راحت است. حتی با یک دست هم می توان دسته های آن را فشار داد و به نیروی زیادی نیاز ندارد. در فضاهای تنگ و با میزان دسترسی کم باید از مدل هایی که سری بلندتری دارند و طول آن ها راحت تر به مکان مورد نظر می رسد استفاده کرد.
انبر پرچ دسته بلند
طول دسته ی این مدل نسبت به انواع ساده بلندتر است و فشار دادن آن به نیروی بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل باید با دو دست فشار داده شود. و اینکه انتقال نیرو به دسته های آن به طور مساوی انجام می شود و هر دو طرف به مقدار یکسان فشار وارد شده را تحمل می کنند. معمولا در پرچ کاری های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. محدوده پرچ زنی این مدل در کارگاه های صنعتی برق و مکانیکی میباشد
انبر پرچ آکاردئونی
دسته های این مدل شبیه به آکاردئون است و با باز و بسته کردن دسته طول آن تغییر می کند. به همین دلیل در مکان هایی که به تغییر طول ابزار نیاز باشد به کار می رود. برای کار با آن باید دسته را کاملا باز کرده و بعد از قرار دادن میخ پرچ در داخل سری دسته را تا آخر ببندید
پرچ کن بادی
دستگاهی است که برای اتصال دو قطعه فلزی نازک استفاده میشود. این نوع از میخ پرچ کن توسط نیروی بادی عملیات پرچ کردن را انجام میدهد. به طور کلی ابزار آلات بادی به آن دسته از ابزارها گفته میشود که با نیروی باد کار میکنند. در این ابزارها هوای محیط توسط یک کمپرسور باد مکیده شده و در مخزن دخیره و فشرده میشود
پرچ کن برقی یا شارژی
این پرچ کنها به کمک برق و نیروی الکتریکی کار میکنند و دیگر نیازی به کمپرسور یا شلنگ ندارند. زمانهایی که سیمها عملکرد شما را محدود میکنند، استفاده از مدلهای شارژی به کمکتان خواهد آمد. نازلهای این دستگاه، بین 2.4 تا 6.4 میلی متر هستند
بهترین مارک انبر پرچ دستی در بازار کدامند؟
انبر پرچ مارک اپسوم
مارک اپسوم Epsom یکی از بهترین مارک های تولید کننده انواع ابزار های دستی است که یکی از برترین محصولات این برند انبر پرچ دستی است، که از سال 1936 با تجارت ابزار خود ابزارهای لازم را به بازارهای جهانی عرضه می کند. انبر پرچ دستی مارک اپسوم Epsom در ایران طرفداران زیادی دارد.
انبر پرچ مارک انگلیسی Epsom که از مواد درجه یک و با کیفیت ساخته شده اند ، به دلیل شکل و اندازه کوچکتر ، بسیار ارگونومیک تر از سایر پرچ ها هستند و راحتی بیشتری را در هنگام کار برای کاربر ایجاد می کنند. فضای کمتری در کیف یا جعبه ابزار داشته باشید.
انبر پرچ مارک واستر
انبر پرچ دستی واستر با بهترین مواد اولیه ساخته می شوند تا مصرف کنندگان بتوانند برای مدت طولانی از این محصول استفاده کنند. قیمت انبر پرچ دستی واستر در مقایسه با سایر محصولات بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.
انبر پرچ وستر با امکان زدن پرچ های مختلف و مناسب برای کارهای صنعتی و سنگین از کیفیت عالی برخوردار بوده و دارای آچار برای تغییر اندازه پرچ ها می باشد.
انبر پرچ مارک پیکاس
یکی دیگر از بهترین مارک های انبر پرچ دستی مارک پیکاس picus است که در سال سال 1342 در ژاپن فعالیت خود را شروع کرده است. کیفیت و ماندگاری بی حد و حصر محصولات این شرکت منجر به صادرات محصولات آن به بیشتر نقاط جهان شده است.
انبر پرچ مارک استنلی
انبر پرچ استنلی از محصولات استنلی با کیفیت بالا است. این ابزار برای اتصال با پرچ استفاده می شود. ماده ای بکار رفته در ساخت انبر پرچ دستی استنلی از ترکیبی از آلومینیوم و فولاد ساخته شده است. محصولات استنلی تنوع زیادی دارند که با کیفیت بالا و دقت ویژه ای تولید می شوند. در تولید این محصولات از ترکیبی از سیاه و زرد استفاده شده است. این دو رنگ حس خوبی به کاربر ابزار می دهد
انبر پرچ رونیکس
رونیکس برندی با کیفیت جهانی است. این برند نزدیک به سه دهه است که در بازار ابزار ایران گوی سبقت را از همتایان ایرانی و خارجی خود ربوده است. رونیکس با ارایه حداقل 8 نوع انبرپرچ و 3 نوع انبر پرچ بادی در انواع و تیپهای متفاوت دارای تنوع میباشد که بهترین نوع انبر پرچ این برند محصولات تایوانی این برند مانند 1602 یا 2701 میباشد
انبر پرچ مارک استارمکس
محصولات اصلی این مارک از کشور چین و دارای رنگ آبی است. یکی از نقاط قوت و مهم استارمکس کیفیت بالای محصولات با قیمت مناسب است که البته طراحی حرفه ای ابزار و تنوع آن نیز قابل تحسین است و موجبات رضایت مشتری را فراهم آورده است.
انبر پرچ مارک اکتیو
انبر پرچ دستی اکتیو یکی از انبر پرچ دستی های حرفه ای و بادوام موجود در بازار ایران است. از انبر پرچ دستی اکتیو هم در خانه و هم در کارگاه میتوان استفاده کرد. انبر پرچ دستی اکتیو مجهز به بدنه محکمی با ضخامت 2 میلی متر است.
انبر پرچ مارک اینکو
انبر پرچ اینکو مکانیزم بسیار ساده ای دارد و هرکس می تواند متناسب با نیاز خود از آن استفاده کند.این دستگاه به میخ های خاصی نیاز دارد که از آنها برای پرچ استفاده می کند.
نکات مهم در خرید انبر پرچ
با خرید محصول با کیفیت کار مورد نظر به بهترین نحو انجام شده و ابزار نیز طول عمر بیشتری خواهد داشت. بنابراین باید قبل از خرید این ابزار پرکاربرد با توجه به نیاز کاری، ویژگی ها و مشخصات فنی هر ابزار بهترین نوع آن را خریداری کنید. از جمله مواردی که هنگام خرید انبر پرچ حتما باید به آن ها توجه داشته باشید عبارتند از :
اندازه
در صورتی که پرچ کاری را برای ورق های نازک و با میخ های کوتاه انجام می دهید ابزاری با اندازه ی دسته ی معمولی برای کار شما مناسب خواهد بود. اما اگر اندازه ی میخ های پرچ بزرگ باشد باید از انواع دسته بلند استفاده کنید.
طراحی و جنس دسته
طراحی دسته ی این ابزار باید به صورت ارگونومیک و سازگار با دست کاربر باشد تا باعث خستگی و اذیت دست نشود. همچنین دسته آن باید از مقاومت کافی برخوردار باشد که هنگام کار و وارد شدن فشار به آن به راحتی نشکند.
معمولا بدنه و دسته ی این ابزار را از فولاد ضد زنگ می سازند که هم در برابر رطوبت دچار زنگ زدگی و پوسیدگی نشود و هم در برابر فشار مقاوم باشد. انواع ساخته شده از جنس چدن شکننده هستند و مقاومت چندانی ندارند و با کمترین فشار آسیب می بینند.
طول دسته
اندازه ی دسته با توجه به سایز میخ های پرچ تعیین می شود. هرچه اندازه میخ ها بزرگتر باشد باید از انواع دسته بلند استفاده کنید. هرچه میزان طول دسته بیشتر باشد قدرت و نیروی وارد شده به همان میزان افزایش می یابد. انبرهای دسته بلند از استحکام بیشتری برخوردارند. به همین دلیل در اتصالات محکم و بزرگ به کار می روند.
تعداد سری
اکثر انبرهای پرچ چهار سری روی دسته خود دارند اما این تعداد نسبت به نوع ابزار متغیر است. اندازه سری ها باید با سایز میخ های مورد استفاده متناسب باشد. بنابراین ابزاری که تعداد سری های بیشتری دارند برای پرچ های بیشتری با سایزهای مختلف به کار می روند.
قدرت و کیفیت فنر
عمل پرچ کاری یا همان پهن کردن نوک میخ توسط فنر انجام می شود. حال اگر این فنر از قدرت و کیفیت بالایی برخوردار باشد بعد از انجام پرچ کاری، میخ ها در جایشان ثابت می شوند و ابزار به حالت اولیه برمی گردد. ضعف فنر علاوه بر این که باعث درست انجام ندادن کار پرچ می شود روی کارایی ابزار نیز تاثیر منفی دارد.
ارگونومیک بودن
ارگونومی مهم است که کار با دستگاه لذت بخش است و به کاربر آسیب نمی رساند. از طرف دیگر، چون ابزاری دستی است ، دسته های آن نیز باید از مقاومت و دوام بالایی برخوردار باشند.
زیرا برای کار با این ابزار باید به دسته فشار وارد کنید. بنابراین باید مقاومت خوبی در برابر این فشار وجود داشته باشد. به طور کلی بدنه و دسته این ابزار بهتر است از فولاد ضد زنگ ساخته شود.
قابلیت قفل دسته
این ویژگی در بعضی از انواع این ابزار وجود دارد و دکمه قفل در انتهای دسته آن ها قرار گرفته است. این خاصیت مانع از باز شدن دسته ها می شود و می توان به راحتی آن را جا به جا کرد. همچنین قفل شدن دسته ها زمانی که می خواهید انبر را روی سوراخ ایجاد شده حرکت دهید بسیار کاربرد دارد.
قیمت
انواع مختلف این ابزار با قیمت های متفاوتی در بازار وجود دارند، ویژگی های معرفی شده در تعیین قیمت این ابزار تاثیر زیادی دارند و شما باید با توجه به نیاز کاری و بودجه خودتان بهترین نوع آن را انتخاب کنید. در صورتی که انواع ارزان تر و با قیمت مناسب کار شما را انجام می دهند نیاز نیست که هزینه اضافی بابت خرید انواع گران تر بپردازید
چگونه از انبر پرچ نگهداری کنیم؟
- هیچ گاه انبر پرچ را در شرایط مرطوب نگهداری نکنید، با توجه به اینکه بدنه فلزی دارد، رطوبت باعث زنگ زدگی و پوسیدگی بدنه آن خواهد شد. البته برخی از انبرها از جنس فولاد ضد زنگ هستند. درست است که بدنه در مقابل رطوبت مقاومت دارد اما احتمال زنگ زدگی و پوسیدگی به اجزای داخلی انبر وجود دارد.
- میخ پرچ را متناسب با سر انبر انتخاب کنید. همچنین حتما به استاندارد بودن میخهای پرچ توجه داشته باشید. زیرا استفاده از میخ پرچ غیر استاندارد سبب آسیب رساندن به دندانههای سر انبر میشود. همچنین در زمان انتخاب میخ پرچ دقت داشته باشید که با قدرت دستگاه متناسب باشد. مثلا در زمان استفاده از میخ پرچ بلند، لازم است که نیروی بیشتری به دسته انبر وارد کنید. همین کار در دراز مدت باعث شکسته شدن دسته انبر خواهد شد و عمر ابزار نیز کم میشود.
- لازم است هر چند ماه یک بار اجزای داخلی انبر را با دقت روغن کاری کنید. این کار باعث میشود دستگاه شما روانتر کار کند.
نکات ایمنی در زمان استفاده از انبر پرچ
لازم است سر چکش و قالب زیر پرچ در گیره را مورد بررسی قرار دهید تا مطمئن شوید چیزی در داخل آن گیر نکرده باشد. همچنین اطمینان حاصل کنید که سر چکش محکم بسته شده است.
برای کار کردن با این وسیله، باید قطعه را با استفاده از دریل سوراخ کنید. با این حال بهتر است که هر دو قطعه را به طور همزمان سوراخ کنید و سپس پلیسههای باقی مانده را تمیز نمایید. این کار باعث میشود که قطعات بهتر و راحتتر بهم متصل شوند. از طرفی احتمال آسیب رسیدن به دست کاربر کاهش پیدا میکند.
زمانی که دستهها را برای انجام عملیات فشار میدهید دقت داشته باشید که دستتان در حین کار بین دستههای انبر گیر نکند.
در زمان پرچ کارهای ورقههای بلند و بزرگ، لازم است که با استفاده از پیچ و مهره دو ورقه را بهم متصل کنید، تا ثابت باقی بمانند و دقت پرچ کاری بالاتر رود و در زمان انجام فرایند، کار موج بر ندارد. به منظور کامل جا افتادن و یا چفت شدن میخ پرچ به بدنه لازمه است که با استفاده از چکش ضرباتی وارد کنید تا لقی آن به طور کامل گرفته شود. اما لازم است بگوییم ضربات را به صورت عمودی وارد کنید و تعداد ضربات زیاد نباشد. زیرا ضربه زیاد سبب شکسته شدن سر پرچ خواهد شد.
نکته دیگری که باید توجه داشته باشید این است که قطر سوراخ پستانک با قطر میخ پرچ یک اندازه و یا کمی بزرگ تر باشد تا سبب بیرون زدگی میخ نشود.